No hem rebutjat l’oferiment amorós que ens han fet. Aquest seria el sentit de la frase feta Ens van donar carbassa. Nosaltres agafem el sentit real de la frase i ja entendreu el perquè. A la cooperativa anem descobrint varietats, espècies i sobretot fruites i verdures de temporada.
Respecte les carbasses n’estem aprenent moltes coses. La carbassa és una verdura dolça, plena de minerals i vitamines i amb unes propietats terapèutiques molt interessants. Diuen que es va començar a conrear a l’Àsia meridional, i que d’allà va passar al continent americà. Al segle XV els espanyols la van introduir a Europa. Al nostre país no és gaire popular, segurament perquè és una murga haver-la de pelar però a les Trementinaires de Vallcarca no ens fa gens de mandra i fem unes receptes per llepar-se als dits.
Hi ha més de 860 varietats diferents de carbassa, però a Catalunya en trobarem sobretot dues: la carbassa de rabequet, que és la de tota la vida; i la de violí, més petita, en forma de cacauet i més còmoda de tallar. Hi ha carbasses tot l’any, però de varietats i gustos diferents: les d’estiu, per exemple, són una mica més amargues que les d’hivern, que solen ser més dolces. Hi ha tantes formes de preparar la carbassa com països on es cultiva. És bo saber que de la majoria de carbasses d’estiu se’n pot menjar la pell, ja que és molt més fina que en les carbasses d’hivern. Amb la polpa de la carbassa podem preparar sopes cremoses, farcir raviolis, fer curri indi o estofats amb xili a l’estil mexicà. Tant la podem fregir com presentar amb forma de puré amb all o gingebre. En rebosteria també s’utilitza per elaborar cabell d’àngel i pastissos. El cabell d’àngel es podria considerar com la confitura de carabassa. Aquest dolç s’utilitza típicament per a farcir pastissos, ensaïmades, coques i tortells.
Aquest hivern la UF 14, l’Anna, en Jordi i família ens ha portat unes carbasses boníssimes del seu hortet de Bagà (a la comarca del Berguedà).
En el blog de la nostra amiga Laura Solanilla trobareu una recepta boníssima de cabell d’àngel fetes amb aquestes carbasses:
http://cuinejar.blogspot.com.es/2014/12/cabell-dangel.html
Espero que us agradi,
Deixa un comentari