Presenteu la vostra UF. Qui la formeu? A què us dediqueu? Quan fa que sou Trementinaires?
Som la Liuma (11 anys) i la Leila (39 anys). La Liuma estudia a primaria, toca la bateria i balla com una papallona. La Leila, o sigui jo, em dedico a vàries activitats més o menys remunerades que van des de la música a la traducció. Fa poc he engegat un nou projecte que consisteix en una central d’abastiment de detergents ecològics a cooperatives de Barcelona. Som una família monoparental del barri i portem a Trementinaires uns 5 anys.
Què us va motivar a apropar-vos a Trementinaires? Teníeu alguna experiència prèvia d’aquest tipus, en cooperatives, grups assamblearis, centres cívics, grups veinals…?
Vaig decidir formar part de Trementinaires perquè sempre m’han interessat els temes lligats a la ecologia, la sobirania alimentaria i el consum responsable. He treballat com a educadora ambiental durant un temps i he decidit que havia arribat el moment de prendre una decisió pel que feia els meus hàbits de consum i tot just vaig conèixer una persona del barri que em va parlar de la recent creació d’aquest projecte, així que no m’ho vaig pensar dues vegades!
Què feu a la cooperativa? Què és el que més us agrada de ser a una cooperativa de consum? I el que menys?
A més del torn que em toca una vegada al mes durant el qual reparteixo les comandes a les cistelles de les unitats familiars de la cooperativa, estic al comando benvinguda, és a dir, li explico a les persones que estan interessades a les nostres activitats en qué consisteix el nostre projecte i qué s’ha de fer per entrar a formar-ne part. També participo a les iniciatives que fem com a cooperativa al nostre barri (soc una màquina pelant cebes!)
El que m’agrada és que em fa sentir part activa tant del meu barri com d’un canvi que s’està produint a nivell global. També penso que el fet que la meva filla pugui tenir la oportunitat de saber que hi ha altres modalitats de consum que no fan mal al medi ambient ni a la societat és una bona oportunitat per sensibilitzar-se en aquests temes. Un altre aspecte que m’agrada és el fet de formar part d’un col·lectiu de gent de totes les edats que ve de realitats diferents, ho trobo molt enriquidor.
Veieu viable iniciatives com les cooperatives de consum, o el consum d’aliments ecològics i respectuosos amb l’entorn i de proximitat en un context socioeconòmic com l’actual?
Veig aquest tipus de projectes com un granet de sorra per un canvi que s’anirà produint amb el temps. Sembla que cada vegada hi hagi més gent que es va adonant d’aquesta realitat i que s’involucra en experiències similars. Soc conscient que de moment la nostra elecció de consum té una influència casi nul·la si la comparem amb to el poder que té la manera de consumir que té la societat en general, però veig que amb la crisis la gent s’esta plantejant coses, fet que em dona unes esperances que fa cinc anys no tenia.
Com us imagineu el consum en la nostra societat d’aquí a cinc anys?
Malauradament no crec que els resultats es vegin en 5 anys, tot i que segurament cada vegada hi haurà més projectes tant de producció com de consum responsable i conscient.
Deixa un comentari